Czy miód rzeczywiście pomaga w przypadku przeziębienia?

Mamy dostęp do najróżniejszych suplementów diety i czasami nawet specjaliści mogą się pogubić w tym, co można kupić w aptekach, a co ma nam pomagać w przypadku poważniejszych lub większych dolegliwości. Niestety nie doceniamy wielokrotnie naturalnych suplementów diety i produktów spożywczych, które mogą rzeczywiście działać profilaktycznie na nasz organizm i nas uodparniać. Mogą także bardzo skutecznie leczyć, a przykładem jest miód na przeziębienie.

Ta naturalna substancja słodząca, którą przecież bardzo często wykorzystujemy w kuchni, jest od wieków wykorzystywana w medycynie naturalnej pod różnymi szerokościami geograficznymi. Za co najbardziej miody są cenione? Przede wszystkim za bogactwo witamin. W nich znajdziemy przecież witaminy takie jak B1, B2, PP, B6, H lub A, a dodatkowo obecne są tu również wartościowy pierwiastki — magnez, fosfor, czy też żelazo i krzem. Miodów występuje jednak z rodzajów, a więc dobrze jest się wcześniej zastanowić, jaki typ chcemy wybrać. Niektórzy będą chcieli wiedzieć, jaki miód na przeziębienie będzie się konkretnie sprawdzać najlepiej.

Miody to bogactwo enzymów i aminokwasów

Rzeczywiście nie bez powodu miód jest określany cudownym naturalnym lekiem, ponieważ charakteryzuje się dobroczynnym działaniem dla naszego całego organizmu. Będzie dobrze wpływać no stan fizyczny, a także psychiczny. Odpowiadają za to enzymy i aminokwasy. To właśnie dzięki nim charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym, przeciwzapalnym. Miód jest po prostu naturalnym antybiotykiem. W połączeniu z czosnkiem i imbirem potrafi zdziałać cuda.

Dlatego właśnie w okresach zimowych, a więc wtedy, gdy częściej zapadamy na przeziębienia, będziemy częściej sięgać po różne miody. Jaki więc konkretnie miód na przeziębienie będzie rekomendowany? Jednym z popularniejszych będzie miód spadziowy, ale również leśny i lipowy. Szczególnie ten ostatni jest uważany za najlepiej radzący sobie z przeziębieniami. Pomagać będzie, gdy zachorujemy na grypę i gdy występują schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych. Charakteryzuje się działaniem przeciwkaszlowym i wykrztuśnym. Będzie wspierać leczenie zapalenia płuc i oskrzeli. Poza tym to, jaki miód najzdrowszy będzie dla nas, będzie uzależnione od tego, jakie będziemy mieć indywidualne potrzeby. Miody charakteryzują się różnymi cechami. Na przykład miód spadziowy także działa przeciwzapalnie, ale wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe. Z kolei miód leśny będzie wzmacniać nasz układ pokarmowy i nerwowy.

Z czym można stosować miód na przeziębienie?

Jest wiele rozmaitych receptur, które są rekomendowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie przez nasze babcie. Stale też różne specyfiki na bazie miodu są opracowywane przez doświadczonych dietetyków. Jeżeli chcemy stosować miód na przeziębienie, to na pewno można go po prostu dodać do herbaty, ale należy pamiętać, aby nie była ona gorąca. Chodzi o to, aby miód zachował swoje wszystkie najlepsze właściwości prozdrowotne. Bardzo popularną opcją jest także picie mleka z miodem i z masłem. To bardzo tradycyjny specyfik, który będzie działać rozgrzewająco na każdego chorego. W tej sytuacji również musimy pamiętać, aby temperatura mleka nie przekraczała 45°C. Lepiej więc płyn ostudzić. Ważne, by wiedzieć, jaki miód na przeziębienie wybrać i jak dobrać proporcje.

Miód pomaga także układowi pokarmowemu

W zasadzie miód możemy konsumować codziennie, jeżeli nasz indeks glikemiczny na to pozwala. Dzięki temu zadbamy o profilaktykę zdrowotną naszego ciała niezależnie od tego, w jakim wieku jesteśmy. Gdy już więc zdecydujemy, jaki miód najlepszy jest dla nas także pod względem smakowym, to można go pić na czczo, ponieważ dzięki temu będzie także stymulować układ pokarmowy. Jest to dla naszego metabolizmu bardzo ważne z uwagi na lepszą perystaltykę jelit. Kluczowa jednak jest tu regularność, jeśli chcemy liczyć na pozytywne efekty działania takiej mikstury. Możemy też dodać cytrynę, aby nieco złamać słodki smak, a dodatkowo ten owoc dodam również witaminy C.